Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fakta om fiskodling

Annons

Fiskodling har bedrivits i Siljan och Dalälven sedan början av 70-talet. Siljans Lax startades och bedrev verksamhet till början av 90-talet. Som mest odlade man 100- 150 ton per år. Undertecknad med bolag Elless Lax odlade från 1982 fram till 1997 cirka 70-80 ton per år. Från slutet av 90-talet fram till nu har Slotts Lax bedrivit odling utanför Barkdal med ett tillstånd på 125 ton.

En odling på 150 ton i början av 80-talet motsvaras i dagsläget av en odling på 500-600 ton vad det gäller tillskott av fosfor till omgivande vatten. Bakom detta faktum ligger utveckling av foder, utmatningsteknik, kassar och avelsmaterial.

Trots odling i cirka 30 år har man ej kunnat påvisa någon förändring av fosforhalten i Siljan, Dalälven som härrör från fiskodlingen.

Den bild som tyvärr målas upp med förstörda stränder och bottnar saknar all verklighetsanknytning. Tvärtom visar undersökningar gjorda i MKB:n och av Kjell Leander vid dåvarande Vatten och fiskevårdslinjen, Hantverkets Folkhögskola, på ringa påverkan på bottnarna vid odlingen i Barkdal.

I tidningarnas reportage från Folkhögskolans öppet hus (mars 2003) påstods det däremot något helt annat, vilket Kjell Leander i maj 2003 dementerade i skrivelser såväl till Leksands kommun som till Länsstyrelsen.

Visst förekom det enstaka klagomål när Siljans Lax och undertecknad bedrev odling, men inte alls den intensiva hetskampanj som nu bedrivs!

Kan orsaken därtill vara att Slotts Lax inte är ett Leksandsföretag?

LARS STERNER, ELLESS LAXFÖRÄDLING

Mer läsning

Annons