Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fagra ord räcker inte"

Annons

- Fagra ord räcker inte, de måste växlas in till något praktiskt, vi måste satsa på den personal som står i frontlinjen inom vården. Begreppet kärleksfull vård får inte reduceras till ett fagert mantra. Lönen är en spegel av hur vi värderar de som jobbar i vården, sade biskop Ytterberg.

Ytterberg tog vid som talare sedan Malungs kulturchef Margaretha Hedblom hälsat deltagarna välkomna till Sälen med en historisk presentation av bygden.

Biskop Ytterberg talade många kloka ord under rubriken Kärleksfull vård och omsorg, som är temat för hela konferensen.

Han pekade på en fara i samhället - många vill plocka åt sig av välfärdens frukter, men det är inte alltid lika intressant att vara med och vårda välfärdens träd.

- Det kan synas idylliskt när var och en vårdar sin egen lilla täppa. För mig är det helvetet om man inte också är med och vårdar det gemensamma grönområdet, menade Ytterberg.

Han var också inne på befolkningsutvecklingen i Sverige, att allt färre yngre i framtiden ska vårda alltfler äldre. År 2030 kommer var fjärde svensk att vara pensionär och antalet invånare över 80 år har fördubblats mot i dag.

Därmed var man också inne på konferensens första diskussion: Det kommer att behövas fler händer i vården, men är det en utopi?

Den diskussionen leddes av socialchef Ulf Johansson, Falun, och i panelen satt fyra höga rikspolitiker: Moderaternas 1:e vice ordförande Chris Heister, socialutskottets ordförande Ingrid Burman, kristdemokraternas 1:e vice ordförande Inger Davidsson, kd och socialdemokraten Catherine Persson.

Konferensen fortsätter med föreläsningar och seminarier till och med fredag. Det är ett ambitiöst och fullmatat program som deltagarna bjuds med flera namnkunniga föreläsare.

Vård i livets slutskede, psykiatrireformen, den åldrande människan, ansvaret för utvecklingsstörda barn, arbetshälsa och demensvård är några av de ämnen som ska avhandlas under Sälenkonferensen som är den första i sitt slag.

- Vi har velat skapa ett forum för kommunalt anställda sjuksköterskor och verksamhetschefer inom den kommunala vården. Sedan Ädel-reformen 1992 har dessa grupper inte haft någon naturlig mötesplats, säger socialchef Jan Bornestig, Malung som tagit initiativet till konferensen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons