Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagerängens boende ska behovsanpassas

Annons

- Jag har talat med socialnämndens ordförande Irma Rönnbäck och hon säger att huset från början byggdes för yngre eller medelålders handikappade, men att pensionärer i brist på handikappade fick flytta hit, säger Barbro Lundqvist, som inte heller är riktigt nöjd med de förändringar som genomförts efter att kommunens vård- och omsorgs tjänstemän flyttat till Fagerängen.

- Vi blev av med både matsalen och sällskapsrummet, trots att vi betalar hyra för dem. Jag betalar 3 900 plus el för min tvårummare, berättar Barbro Lundqvist och tillägger att hon måste betala extra för hemtjänst och städning.

Hon anser att kommunen måste ta hänsyn till att Fagerängen är ett servicehus.

Irma Rönnbäck, m, svarar att kommunens anläggningar måste anpassas efter vilka behov som finns.

Hon säger att kommunen en tid haft väldigt många äldre, men att den nu allt eftersom behoven förändras upplåter Fagerängen för handikappade.

- Men vi har sett till att de boende har fått ett annat sällskapsrum - i en annan del av huset, i hemtjänstens gamla lokaler, framhåller Irma Rönnbäck.

Hon konstaterar också att kommunen är skyldig att se till att även handikappade ges bostäder.

När det gäller Barbro Lundqvists påstående att matsalen och sällskapsrummet ingår i hyran, säger Irma Rönnbäck att frågan redan är på väg att undersökas.

- Har Barbro rätt, så justerar vi naturligtvis hyran, säger hon.

Förvaltningschefen Margareta Gustavsson understryker att blandat boende kan vara en fördel för samtliga som berörs.

Som tidningen redan 1999 kunde berätta åkte kommunen på en skattesmäll på 3,5 miljoner kronor, eftersom skattemyndigheten betraktade Fagerängen som ett vanligt hyresboende, varför moms för bygget skulle betalas. Kommunen har å sin sida överklagat och vidhållit att det handlar om ett så kallat kategoriboende, som är momsbefriat. Det ärendet är ännu inte avgjort. Kommunen har dock betalat de 3,5 miljonerna.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons