Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fågelvägen över isen

Annons

I dag och i morgon, i samband med Runndagarna, kan man beskåda en av Robins flygvidunder ute vid Roxnäs udde.

- Det här är ett litet flygplan, som kallas trike. Planet drivs med en tvåtaktsmotor med ett stort segel som flygvingar, man kan säga att det här planet är en vidareutveckling av gamla drag-flyget.

- I Sverige finns det cirka 150 flygplan av den här typen, i Dalarna finns fem-sex, varav tre här vid flygklubben i Borlänge. Men det är ingen billig leksak. Planet kostar runt 150 000 kronor, berättar Robin.

Friluftsmänniskor som vistas ute på Runn under helgerna, har undrat vad det är för konstigt vidunder som flyger ovanför deras huvuden.

Många tycker att planet ser lite läskigt ut. Men Robin lugnar alla oroliga människor.

- Det är en underbar känsla att sväva fram i luften, och det är säkert, säger Robin.

Robin sitter fastspänd i en stol helt ute i det fria. Med hjälp av den lilla motorn och ett segel svävar planet fram över sjöar, berg och dalar.

- Det finns även plats för en passagerare. De som åker med tycker att det är en fantastisk upplevelse. Utsikten är bedårande, menar Robin.

Planet drivs med en tvåtaktsmotor, med ett segel som är cirka tio meter brett. Flaxmaskinen rör sig på 1 000-1 500 meter höjd, hastigheten ligger mellan 90-100 km/timmen. Det finns bränsle för tre-fyra timmar.

- Det är ett litet behändigt plan, som är lätt att starta och landa, det behövs inga större utrymmen för att ta sig upp och ner.

- På vintern har vi skidor på planet som gör att det går alldeles utmärkt att landa på isen. Skulle motorn lägga av, går det att glidlanda planet, förklarar Robin.

Att flyga är ett växande intresse. Många söker sig till flygklubbar för att lära sig flyga.

- Vi utbildar många nya flygare. Man måste ha ett flygsertivikat för att flyga även så här små plan, det behövs mycket kunskap, säkerheten är otroligt viktig när det gäller alla typer av flyg, säger Robin Fjellström, som om någon månad lämnar vintern i Dalarna och drar till Afrika.

- Jag ska åka till Afrika och utbilda flygare, säger Robin Fjellström, innan han startar motorn på sin Trikemaskin och svävar ut i det blå.

Målet är Roxnäs udde och Runndagarna.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons