Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fågeltornet på plats

Annons

Det var söndag förmiddag och den yrvakna majsolen trevade sig uppåt på himlavalvet. Det var tid för invigning av det fjärde fågeltornet runt Limsjön. Den här gången var det byn Lyckas tur att föräras, och tornets namn blev Malin.

Det kan vi tacka Malin Backman för. En Lyckabo som till vardags går i fjärde klass i Ullvi skola. Fågelklubben hörde sig för i Ullvi skola vem av eleverna som kunde passa bäst att inviga ett fågeltorn. Svaret blev omgående Malin Backman. En fågel- och naturvän som älskar svanen mest av alla fåglar.

Invigningen av fågeltornet ingick som en del i den landsomfattande Fågelskådningens dag. Vid Limsjön gick startskottet redan i ottan när Conny Land med en samling morgonpigga gav som iväg på fältvandring runt Limsjön. Vid fågeltornet nedanför Statoil visade IngaLill Paulsen Andersson hur fågelmärkning gick till.

Fågeltornet invigdes med ljuv fiolmusik. Kristina Back spelade passande Leksands brudmarsch. Staffan Müller passade på att tacka kommunen och inte minst Arne Kock och de som hjälpt honom att bygga tornet. Det gamla tornet var uttjänt och stod dessutom på ofri grund.

- Vi har räknat in 208 arter här, sade Müller. Även småfåglar behöver våtmarker på sin rast norrut.

Som så många gånger förr framkom att Limsjön tillhör en av landets finaste fågelsjöar. Trots att sjön är 50 gånger mindre än Hornborgarsjön så hållet Limsjön måttet. Sjön har till och med blivit en förebild för många kommuner i landet.

Arne Kock informerade att kommunens arbetsmarknadsenhet (AME) inte bara sköter Limsjön och vägen runt. Enheten har hand om alla kommunens naturreservat. Kock passade också på att säga att AME är "pappa" till ett litet gömsle vid riksvägen.

Det framkom vidare att länsstyrelsen för närvarande jobbar med att utröna om Limsjön i framtiden kan bli ett naturreservat. Även golfbanan kan gå samma väg till mötes. Samarbetet mellan golfklubb och kommun gynnar i slutänden naturvännerna.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons