Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fågelsjö har fått nytt liv

Annons

- En klar framgång, säger naturskyddsföreningens Chriser Larsen.

I fjol muddrades och frästes delar av den gamla fågelsjön Glistjärn. Till våren beslutade dessutom markägarna att tillåta en vattenhöjning med tre decimeter.

- Glistjärn har varit en fågelrik sjö. I slutet av 1800-talet sänktes sjön med en meter. Det och i kombination med nu stoppade utsläpp från byn och kalkfabriken gjorde att sjön växte igen alltmer, säger kommunens ekolog Pia Söderström.

Under sommaren har ett 60-tal skrattmåspar häckat i de nya anlagda häckningsöarna som skapats av fjolårets muddermassor. Skrattmåsen i sig är en attraktiv nyckelart eftersom den varnar och skyddar andra utsatta sjö- fåglar.

- Utöver skrattmås har sjön lockat till sig tofsvipa, svarthakedopping, simänder, olika vadare, grönbenor och sträckande snäppor, säger Christer Larsen.

- Glistjärn är i kvalitet identisk med Hornborgarsjön och Limsjön. Glistjärn har alla möjligheter att locka till sig stora delar av de 50-tal unika arter som söker sig till sådana här sjöar och hävdade strandängar. I dag finns ett tiotal arter i Glistjärn. Vi hoppas närmast på fåglar som grågås, rödbena, fler tofsvipor, storspov, tättingar, ängspiplärka och gulärla, säger Staffan Müller - som är mannen bakom Hornborgarsjön och Limsjön.

I fjol satsade naturskyddsföreningen och WWF 60 000 kronor i projektet. I år är insatsen 80 000 kronor. Samtidigt har kommunen ställt upp med kommunekolog och arbetskraft för röjning.

I veckan startades etapp två i projektet. Fågelsjörestaureringsexperterna LVR från Söderhamn har fräst de röjda markerna ned mot sjön från sly och stubbar - och öppnat en ny kanal. Fler vattenkanaler runt Lillön ska öppnas innan höstens arbete avslutas.

- Och arbetet tar inte slut med detta. Vi ska fortsätta vårt engagemang under många år framåt, säger Christer Larsen.

Till våren ska kommunen och naturskyddsföreningen försöka hitta betesdjur som kan hålla den nyfrästa marken öppen.

- Och nu hoppas vi att mark-ägarna ser hur bra det blir. Det vore fint om vi kunde få tillstånd att fortsätta röja bort träd och sly norrut mot bäcken vid Sandarna, säger Pia Söderström.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons