Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fågelmyra maler igen

Annons

Efter åratal av trassel för komposteringsanläggningen på Fågelmyratippen fungerar allt som det ska igen. Det som varit problem var dels att folk slängde metalldelar i de svarta plastpåsarna som tidigare användes vilket förstörde kvarnarna, dels att plasten i sig lade sig som ett lock i karen och försvårade processen.

Men nu är allt som sagt igång igen och det som gjorde susen var införandet av papperspåsarna för matavfallet.

Samtliga kommuner som levererar till Fågelmyra, Falun, Borlänge, Gagnef, Rättvik och Leksand, har infört papperspåsarna. Mellan 10 000 och 12 000 ton komposterbart material kör de till anläggningen varje år.

- Och det materialet har blivit mycket bättre sedan vi fick papperspåsarna. Anläggningen tuffar och går riktigt bra i dag, säger renhållningschef Gunilla Mååg på Falu energi och vatten.

Och allra renast och bästa är det material som kommer från Falun vilket glädjer henne storligen.

I de övriga kommunernas leveranser slinker det fortfarande med plastpåsar som innehåller allt möjligt.

Varför Faluborna är bättre vet inte riktigt Gunilla Mååg. Men hon tror att det kan ha att göra med hur påsarna levereras och vilka som vistas i kommunen.

Falun delar ut påsarna till hushållen medan invånarna i exempelvis Rättvik och Leksand får hämta dem i butikerna. Dessa kommuner har dessutom många fritidshus som ägs av folk utanför kommunen som kanske inte har det sorteringstänk som dalfolket har.

- När en Stockholmare kommer till sitt fritidshus på fredagskvällen kanske det inte är det första han tänker på att åka till butiken och hämta papperspåsar om de skulle vara slut, funderar Gunilla Mååg.

Från början var det också tänkt att komposteringsanläggningen skulle kunna producera biogas. En försöksanläggning för det finns också byggd med statligt bidrag. Men den delen har man fortfarande inte kommit igång med.

- Den anläggning vi har är inte anpassad till det material vi använder. Men ser man till stort är det inte många biogasanläggningar i landet som fungerar på rent matavfall, säger Gunilla Mååg.

Falun och Borlänges nästa arbete blir därför att utreda hur man ska få biogasanläggningen att fungera. Det kommer en hel del biomull ur komposteringsanläggningen och intresse för att få köpa den finns. Bönder har exempelvis hört av sig liksom golfklubbar som vill förbättra sin jord med mullen.

Men ännu så länge vill inte kommunerna sälja av den. Först måste man få en certifiering att mullen är bra och inte innehåller något farligt.

- Vi har legat lågt med försäljningen och vill inte sälja något som inte är certifierat. Det är en förtroendefråga, säger Gunilla Mååg.

Arbetet med certifieringen pågår dock och hon hoppas att få det klart redan i år.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons