Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fågellivet engagerar

Annons

Fjolårets kampanj "Vinterfåglar inpå knuten" i regi av Svenska ornitologiska föreningen, SOF, blev en succé inte minst för Dalarnas del. Runt 10000 rapporter räknades in från hela landet. Av dessa hela tio procent från Dalarna. Ett tecken på dalfolkets varma känslor för fågellivet, och för Müllers del resulterade det hela i att Leksands fågelklubb i år står som ansvarig för hela rikets fågelräkning.

-Jag har volontärer till hjälp i 15 län. Målet i år är att få in 20000 rapporter från hela landet. Det här fortsätter vi med i all framtid.

Fågelklubben samarbetar med Falu Kuriren. Av alla fjolårets dalarapporter gick tidningens förstapris till Anita Kristensson i Transtrand. Även andra priser delades ut. Vilka blir årets vinnare?

Fjolårets profil vid fågelbordet var gråspetten som sågs vid inte mindre än 25 procent av fågelborden. En grönaktig hackspett som inte ska förväxlas med gröngölingen.

Staffan Müller berättar att fåglarna behöver vinter och snö.

-Snötäcket saknar de speciellt.

Kanske resulterar den milda vintern i färre fåglar på fågelbordet? Något som kanske kommande helgs fågelräkning ger svar på.

-Jag har inte sett någon skillnad, och i fjol var det 20 grader kallt så här års, noterar Müller.

Taloxe, blåmes, steglits, sidensvans och domherre. Alla är de välkomna till fågelborden, eller hur?

Fotnot: Fågelräkningen via tidningens svarstalonger, som skickas till Staffan Müller, Zinkvägen 5, 79341 Insjön, kan kompletteras med rapporter via internet på adressen: www.sofnet.org

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons