Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fågeljakten fri i naturreservat

Annons

Skogsfågeljakten släpps fri inom naturreservatet Tenningbrändan norr om Torsmo.

Området ingår i Oljonsbyns och Skattungby/Torsmos viltvårdsområden. Jakten på fågel förbjöds när naturreservatet bildades för fyra år sedan. Nu änd-rar länsstyrelsen sig och öppnar för jakt enligt jakttabellen.

Tenningbrändans naturreservat är en så kallad lövbrända och omfattar 120 hektar. När länsstyrelsen i Dalarna, i februari år 2000, beslutade om reservatsbildning, innehöll reservatsföreskrifterna förbud på jakt på annat vilt än älg, rådjur, räv och hare.

Den föreskriften överklagades av Oljonsbyns viltvårdsområde, som fick gehör hos hos regeringen, vilken återförde paragrafen till länsstyrelsen för ny prövning.

Inför den har Orsa kommun yttrat att den vill ha en tioårig prövotid för skogsfågeljakt, eftersom arterna är hotade.

Naturskyddsföreningen motsätter sig all jakt på skogsfågel inom Tenningbrändan.

Länsstyrelsens bedömning är att en inskränkning i jakten, inom det relativt lilla reservatet, orsakar mer skada för jakträttsinnehavarna än nytta för naturvärdena och släpper jakten fri utan andra inskränkningar än de som framgår av jakttabellen.

Därmed har Dalarnas länsstyrelse samma uppfattning om jakt inom naturreservat som dess kollega i Gävleborg, där någon begränsning av jakten inte finns med i reservatsföreskrifterna.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons