Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fågeldöd ska utredas

Annons

I våras var det mycket gott om skator i Britsarvet.

- De hade bon i nästan varenda träd, säger Kristina Egnell som är mycket djurintresserad.

Men nu har det hänt något. Skatorna dör. Sex ungar som lämnat boet och är så stora att de kan flyga har hon hittat liggande döda på gräsmattor och gångvägar. De kan inte ha fallit offer för katter, anser hon.

- Nej, de är hela. De låg på rygg med hopfällda vingar och benen i vädret. Är det någon katt som tagit dem skulle de se helt annorlunda ut och de skulle inte ligga så här öppet säger hon.

De första hon hittade tog hon reda på och slängde. Men när hon hittade de två senaste började hon fundera.

- Det här är inte som det ska. Det är något mystiskt med det. Och när jag tittade mig omkring såg jag knappt en skata i området där det tidigare varit alldeles fullt av dem, säger Kristina.

Hon lade de två senast funna skatorna i frysen och ringde miljö- och hälsoskyddskontoret.

De första tankarna som dyker upp när sådan här massdöd inträffar är om det kan vara frågan om någon sjukdom eller om skatorna blivit förgiftade av något.

Anna Sörlin på miljö- och hälsoskyddskontoret är också frågande inför det som hänt. Då och då får miljö- och hälsoskyddskontoret klagomål på fåglar. Men så många på skator har inte miljö- och hälsoskyddskontoret fått men väl på måsar. Deras ungar har nu också lämnat boet och ligger och trycker under buskar.

- Och när folk kommer för nära försvarar de ungarna och det tycker folk är otäckt, säger Anna Sörlin.

Om någon försökt förgifta måsarna är skatorna ett lätt offer för de tar också vad de kommer över i matväg, påpekar Anna Sörlin som dock inte fått några rapporter om döda måsar. Å andra sidan ligger måsungar ofta gömda och är då inte lätta att upptäcka om de dött.

Men om det skulle vara så illa kan andra djur råka illa ut. Hundar glufsar exempelvis snabbt i sig saker som kommer i deras väg.

- Man ska alltid vara uppmärksam så att djur inte sätter i sig det det hittar, säger hon.

Katter är det en mindre fara för. De är oftast kräsna med vad de äter om det inte handlar om uthungrade strykarkatter.

Frågan om vad som hänt med skatorna bör redas ut, anser Anna Sörlin. Hon rekommenderade Kristina Engell att ta kontakt med Statens veterinärmedicinska institut. Det gjorde Kristina och de vill ha skatorna för undersökning. De två som Kristina sparat skickas nu in för analys.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons