Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fader Paul - 25 år som präst ...

Annons

- Min familj är församlingen när jag är här. Därför är det viktigt för mig att fira tillsammans med församlingen, förklarar fader Paul.

Eftersom en katolsk präst inte är gift blir församlingen hans familj, berättar fader Paul. Särskilt om han som fader Paul tjänstgör långt från sitt hemland.

Före festmåltiden, i ekumenisk anda hållen i Missionskyrkans samlingsvåning, firades en högtidlig mässa med mycket lovsång i den egna kyrkan. Biskop Anders Arborelius och åtta präster ledde mässan.

Biskopen framhöll att katolska kyrkan i Sverige är tacksam över fader Paul och alla andra präster som lämnat sin hemländer för att tjäna i svenska församlingar.

Fader Paul Redmond bestämde sig redan som 16-åring för att bli präst. Han prästvigdes i juli 1977 i Bradford i England. 1985 lånades han ut till Växjö församling på fem år.

Han är fortfarande utlånad från det engelska stiftet, nu till församlingarna i Dalarna och Gävleborg. Till Falun anlände fader Paul 1994. Sedan hösten 2000 är han också kyrkoherde i Gävle.

- Nu har jag två indiska kaplaner till min hjälp, påpekar han.

Ibland är det svårt att vara katolsk präst. , säger fader Paul, men man får så mycket tillbaka. Att vara präst innebär att arbeta mycket nära människor, berättar han.

Att fader Paul Redmond är omtyckt märktes av alla öppenhjärtliga och humoristiska tal till honom under festmåltiden. Bland dem som uppvaktade honom fanns förutom biskopen och katolska prästkolleger, släktingar och nuvarande församlingsbor också tidigare församlingsbor och representanter för Hosjö och Kristine församlingar.

GUNNEL LINDGREN

Mer läsning

Annons