Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fackligt nej till plusjobb i skolan

Annons

Då kommunens personalavdelning förhandlade med facken, Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund, Kommunal och SKTF i torsdags ville skolledningen ha tio skolvärdar till grundskolan och två till gymnasiet samt tre avbytare till förskolan. Där fanns också förslag på att fyra personalvärdar skulle inrättas som plusjobb.

Fackets representanter sade nej till skolvärdarna och avbytarna. Något som retade skolledningen och kommunen svarade med att säga nej till personalvärdarna.

Av 24 föreslagna plusjobb till skolan blev det bara fem kvar efter förhandlingarna.

Plusjobben ska inte ersätta vanliga jobb utan ge lite extra grädde på moset, är det tänkt. Tolv skolvärdar hade naturligtvis kunnat ge lite guldkant på skolarbetet och varit till hjälp för både personal och elever. Därför kan det tyckas vara lite konstigt att fackens representanter tackar nej till den här tjänsten.

- Det finns nog de, även bland våra medlemmar, som tycker att vi beter oss konstigt, nu då vi ändå kunde få extra personal till skolan, säger Anna-Kerstin Österström, Lärarförbundet.

Anna-Kerstin, Kent Bäcklin, Lärarnas riksförbund, Mikael Hjälte, SKTF och Sonja Lindgren, Kommunal, tycker att skolvärdar är detsamma som elevassistenter. Eftersom kommunen sagt upp flera elevassistenter vill fackens företrädare inte gå med på att kommunen istället tar in gratis arbetskraft i form av så kallade plusjobb.

Sonja Lindgren förklarar att facken är ute efter att kommunen ska ha en långsiktig planering med en kontinuerlig styrka av elevassistenter på skolorna.

SKTF:s representant Mikael Hjälte är kritisk till att politikerna valt att behålla en del byskolor samtidigt som det ska sparas pengar. Mikael menar att uppsägningen av elevassistenter är en följd av byskolepolitiken och att kommunledningen nu ser en chans att lösa en del av de problemen med hjälp av statliga pengar, plusjobben.

Vad säger då era medlemmar om att ni säger nej till skolassisterna?

- Med den roll vi har måste det bli så här, svarar Sonja Lindgren.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons