Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facklig oro föruppsägningar- inom facket

Annons

I Dalarna sker sammanslagningen i två steg. Vid årsskiftet går Metalls avdelningar i Garpenberg och Långshyttan in i avdelning 63. Det nya förbundet bildas vid årsskiftet.

Sammanslagningen av de nya avdelningarna sker sedan den 1 maj. I Dalarna får IF Metall tre avdelningar. Avdelning 10 Mittdalarna med kontor i Borlänge, avdelning 11 Västerdalarna med säte i Mora samt avdelning 13 Bergslagen med bas i Fagersta.

-Hela hösten har det funnits tillfälliga styrelser som haft i uppdrag att förbereda det här, berättar Bo Hansson.

De går igenom den framtida strukturen, som bland annat bemanningen. Hur många ombudsmän ska IF Metall ha, och hur många kontorsanställda? Hur ser turordningskretsen ut? I dagsläget saknas svar. Verksamhetsplan och budget ska också fram.

-Det är ett väldigt omfattande jobb som pågår.

Industrifacket i Borlänge har två ombudsmän, 2,5 kontorstjänster och ett regionalt skyddsombud. Skyddsombudet är uppsagt.

Metalls avdelning 63 har tre ombudsmän och fyra på kontorssidan. Dessutom två a-kassehandläggare, anställda av Stockholm.

- Personalen är orolig för hur turordningskretsen och las-listan ska se ut. Och om det finns jobb så att det räcker åt alla i Dalarna.

Risk finns för att det är överskott av både ombudsmän och kontorspersonal. Att facket tvingas säga upp anställda.

-Självklart är det oroligt, säger Bo Hansson.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons