Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facklig kritik mot sparplaner

Annons

Tidningen berättade häromdagen om socialnämndens ekonomiska problem. Nämnden dras med ett beräknat underskott på fyra miljoner kronor.

Ledamöterna är överens om hur en av de fyra miljonerna ska kunna hämtas in, men om de resterande tre råder oenighet.

Socialdemokraterna vill ta frågan till fullmäktige och be om ett tilläggsanslag, men den borgerliga socialnämndsmajoriteten har beslutat om bland annat att hemtjänstpersonalen ska arbeta "över gränserna" och att kostnadsförslag för städning på entreprenad ska tas in för Gagnefsgården och Tjärnsjögården.

De här två punkterna har fått kommunalarbetareförbundets lokalordförande att gå i taket:

- Kommunalrådet brukar gå ut i bladen och tacka personalen för att den är så effektiv och för att det går så bra för kommunen. Nu säger socialnämndsordföranden att vi ska vara effektivare för att det ska fungera. Vad menar centerpartisterna? undrar Irene Homman.

Hon framhåller att hemtjänstpersonalen redan tidigare gått med på att gå in och jobba på varandras områden och att personalen redan nu har fullt upp.

- Man blir förvånad när Kjell Andersson säger att det finns resurser över, samtidigt som man är glad över vad Anders Ahlgren säger. Vad ska vi tro på? Är vi effektiva, är vi samarbetsvilliga eller inte, frågar Irene Homman.

Hon är lika frågande när det gäller städningen vid Gagnefsgården och Tjärnsjögården:

- Personalen städar själv och vi har talat om för ledningen att städningen tar för lång tid. Det finns ingenting att spara på. Tvärtom, tas en entreprenör in ökar kostnaderna. Även här borde Kjell Andersson förklara sig.

Irene Homman berättar att hon fått mängder av reaktioner från medlemmarna och hon frågar sig hur de andra borgerliga representanterna i socialnämnden kunde gå på Kjell Anderssons linje.

- De har god insikt i vård och omsorg och borde veta bättre, säger hon och tillägger att vikarier alltid kommer att behövas.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons