Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facklig kritik efter gisslan- dramat

Annons

I tisdags togs en kriminalvårdare som gisslan och två vakter låstes in i en cell på häktet i Avesta under knivhot. I går träffades facket och arbetsgivarna för att diskutera händelsen.

Kvällen innan hade facket besökt häktet i Avesta. Där konstaterade de att den kriminalvårdare som togs som gisslan, en sommarvikarie med 2 månaders anställning, inte hade den utbildning man kan kräva, någon beredskapsplan finns inte och att det är stora brister i rutiner, regelverk, introduktion och annat.

Skyddsombudet Yvonne Gradin är kritisk till hur kriminalvårdsmyndigheten skött jobbet med de tillfälliga häktena i både Avesta och Rättvik som ska ersätta Faluhäktet medan det byggs om.

- Alla kriminalvårdare som jobbar inne på häktet ska ha en grundutbildning på ett och ett halvt år. Och vakterna måste också få den grundutbildning som behövs, säger hon.

- Det ska finnas en kriminalvårdare som har längre tids tjänstgöring. Det är där det brustit, säger hon.

- Så ska det inte vara. Det är åtgärdat från och med i dag.

Under mötet i går erkände kriminalvårdsledningen att det finns brister som måste åtgärdas.

Facket och arbetsgivaren kom överens om att snabbt höja säkerheten och ge personalen bättre förutsättningar för att klara av jobbet.

I ett fempunktsprogram kom de överens om att det alltid ska finnas en kriminalvårdare med fullgjord grundutbildning i tjänst.

Beredskapsplaner ska genast upprättas.

Alla ska garanteras en särskild introduktion med genomgång av lokaler och rutiner.

Personal som man lejer in från bevakningsföretag ska genomgå kriminalvårdsstyrelsens särskilda utbildning.

Lås och fönster till vaktrummet ska förbättras.

Sedan får den lokala utredningen visa på behovet av ytterligare åtgärder.

På måndag kommer facket, SEKO kriminalvård, att be kriminalvårdsstyrelsen att de gör en egen utredning av händelsen och det som ledde fram till gisslandramat.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons