Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fackföreningarna ska vara fria

Annons

Svar till Håkan Castor

Håkan Castor skriver i sin artikel att socialdemokraterna och samarbetet med LO har varit och är grunden för vårt lands utveckling. Håkan tycks ha missat att Sverige tappat mycket i välfärdsligan under de senaste årtiondena.

Fackföreningarna ska enligt min åsikt vara fria och inte starkt lierade med politiska partier. I dag har fackligt förtroendevalda också politiska uppdrag. Det innebär att man som fackligt vald samtidigt representerar arbetsgivarsidan. Den egna politiska karriär- en torde kunna innebära att det blir svårt att tillvarata de intressen man som facklig representant är satt att bevaka.

Håkan Castor nämner också det inflytande som socialdemokraterna och LO skapat på arbetsmarknaden. Det är ett inflytande som inte varit till gagn för arbetsmarknaden. Löneläget i Sverige släpar efter om man jämför med de flesta nuvarande medlemmar i EU. Skatterna är väsentligt högre och det gör sammantaget att utrymmet för egen konsumtion är lägre. Något som vi svenskar påtagligt märker när vi reser i Europa.

Du pratar mycket om den gemensamma välfärden. Jag påstår att den gemensamma välfärden har krympt under socialdemokrat-isk förvaltning. Ständiga besparingar och neddragningar inom äldreomsorg, sjukvård och skola har drabbat oss på senare år liksom ständiga skattehöjningar.

I dag har vi ett överutnyttjande av bidragssystemen och dessutom ett ökat fusk. Regeringens åtgärder har låtit vänta på sig. Varför?

Nu finns förslag om övergångsregler för nya EU-medlemmar därför att det finns en stor rädsla för arbetskraftsinvandring. Håkan Castor vill värna övergångsreglerna. Med en befolkning i Sverige där allt färre försörjer allt fler så ser jag inte arbetskraftsinvandring som ett hot utan snarare som ett löfte. Den viktigaste åtgärden för att komma tillrätta med bidragsfusk är att sänka skatten på arbete. Att arbeta måste löna sig. Det går inte att ha bidragssystem som ligger på så höga nivåer att det inte lönar sig att arbeta.

ULLA OLSSON (M)

Mer läsning

Annons