Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket stämmer Idre Städ

Annons

Bolaget bedriver städ- och serviceuppdrag och har kollektivavtal med facket. Stämningen berör åtta anställda.

Enligt stämningsansökan har bolaget inte tillämpat kollektivavtalet beträffande utbetalning av semesterlön och förläggning av semester.

Semestertillägget har, enligt facket, betalats ut på ett felaktigt sätt, vilket bland annat lett till att de anställdas möjlighet att ta ut semesterledighet minskat, eftersom beloppen betalats månatligen och konsumerats löpande under året.

Arbetsgivaren har hävdat att de anställda själva fått välja när semesterersättningen ska betalas. Enligt facket finns ingen sådan överenskommelse, och även om det fanns en sådan skulle den strida mot kollektivavtalet, enligt Fastighetsanställdas förbund.

Facket hävdar i stämningsansökan att något samråd inte skett mellan bolaget och arbetstagarna. Det har varit tvisteförhandlingar mellan parterna utan att enighet kunnat uppnås.

Fastighetsanställdas förbund kräver 20 000 kronor i skade-stånd till var och en av de anställda, samt 150 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet.

Günther Persson, Idre Städ AB:s ägare, vill avvakta arbetsdomstolens beslut innan han uttalar sig. Han säger dock till tidningen:

- Jag anser inte att jag har gjort något fel, och det är ingen som har lidit ekonomisk skada.

BIRGER NYLÉN

Mer läsning

Annons