Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket kräver mer häktespersonal

Annons

Det var i oktober som den första grova händelsen inträffade på häktet i Falun. En man överföll en kriminalvårdare när hon delade ut mat. Kort därefter, i november, försökte en intagen ta stryptag på en annan i personalen.

I december gjordes ett tredje överfall på en kriminalvårdare och för en vecka sedan tände en intagen eld på en madrass i sin cell.

Roal Nilssen är ombudsman på fackförbundet Seko, han ser allvarligt på händelserna och kräver mer personal.

- Man har dragit ner på personal inom kriminalvården. I Falun jobbar två kriminalvårdare nattetid och det finns 34 intagna. Det är alldeles för lite. Det krävs fler anställda för att man ska kunna klara av sådana här händelser, säger han.

Joacim Hagman är säkerhetsansvarig på häktet. Han håller med.

- Man skulle ju önska att vi kunde vara tre på natten, säger han.

Men kriminalvårdschefen i Dalarna, Maria Löfgren, tycker att verksamheten fungerar bra.

- Min erfarenhet är att det har gått bra att vara två på natten. Vi behöver inte mer personal eftersom det är lugnt på natten. Det finns folk i beredskap om det händer något, säger hon.

Joacim Hagman berättar att sådana här händelser både påverkar negativt och positivt.

- Personalen kommer varandra närmare. Man diskuterar det som hänt och det blir så klart ett större intresse för säkerhetsfrågor. Dessutom har vi rutiner som fungerar, det märker vi när det sker något sådant här, säger Joacim Hagman.

- Men samtidigt påverkar det naturligtvis personalen på ett annat sätt, man funderar över vad som ska hända nästa gång. Vi hinner knappt skriva klart papper om en incident förrän det händer något annat. Det bygger upp stress när sådant här händer.

Han tycker att det känns olustigt när allt händer på en gång.

- Man kan ju aldrig förutsäga når något sådant här ska ske, säger han.

Roal Nilssen och Seko tycker att det behövs mer utbildning inom kriminalvården. I Sverige läser man i 27 veckor för att bli kriminalvårdare. I Norge krävs snart tre års högskolestudier för samma arbete.

- Dessutom är det för trångt på häktena. Man ska ha ungefär 90 procents beläggning, inte fullt. Det måste gå att flytta de intagna om något händer, säger Roal Nilssen.

- Vi har haft väldigt fullt på häktet till och från. Men i slutet av februari öppnar ett häkte i Sala, då hoppas vi att trycket lättar, säger Maria Löfgren.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons