Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket kartlägger antalet utländska byggjobbare

Annons

Hur många utländska byggnadsarbetare jobbar i Dalarna?

Det tänker Svenska Byggnadsarbetareförbundet ta reda på genom att kartlägga arbetskraften på länets byggarbetsplatser.

Byggnads konstaterar att man på senare år märkt att allt flera utländska byggnadsarbetare söker sig till Sverige.

- Många gånger är det helt okej, de har antingen arbetstillstånd här eller så arbetar de som regelrätta egenföretagare. Men det händer också att vi träffar på utländska arbetare som saknar såväl arbets-som uppehållstillstånd. Det är dom som brukar försvinna med blixtens hastighet när vi kommer till en del byggarbetsplatser, säger Byggnads Jan-Eric Vestlund.

Jan-Eric Vestlund säger också att det även finns kategorin egenföretagare som utrustas med F-skattsedel när de kommer till Sverige, men som i själva verket är mer eller mindre anställda - och riskerar att bli lurade - av bemanningsföretag.

- Det är inte alls ovanligt att de måste jobba ett par veckor innan de får lön. Det händer också att de blir fråntagna sina pass så att de inte kan åka hem. Till förutsättningarna hör att de måste hyra bil, verktyg, bostad och annat av uppdragsgivaren så av den ursprungliga lönen blir det inte mycket kvar.

Nu går Byggnads i Dalarna samman med avdelningarna i Värmland och Närke för att i ett gemensamt projekt kartlägga arbetsmarknaden i länet.

I mitten av oktober ska en slutrapport vara klar.

Mer läsning

Annons