Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fack tvingas lägga ned

Annons

- Vi har känt att vi inte har fått den respekt vi borde få från arbetsgivaren, men det är inte det huvudsakliga skälet till att vi inte lyckades få fram en styrelse, säger Ghia Bohlin, som under de senaste fyra åren varit SKTF-sektionens ordförande.

Hon uppger att de huvudsakliga skälen är att SKTF centralt genomfört en omorganisation, vilken innebär att sektionen - som i dag sorterar under Borlängeavdelningen - skulle läggas ned och en ny avdelning eller klubb för Gagnefs kommun skulle skapas.

- Då ville bara jag och Karin Westerlund ställa upp i den nya styrelsen och det är ju alltför få. Dessutom tar det fackliga arbetet så mycket tid från det ordinarie arbetet, så det blir svårt att hinna med allt, säger Ghia Bohlin.

Hon menar att de cirka 85 medlemmarna egentligen borde tillfrågas om varför så få vill ställa upp och arbeta fackligt.

- Det får väl bli ett mellanår, men det blir lite tokigt när arbetsgivaren saknar motpart, anser hon.

Ghia Bohlin kan inte peka ut vilken del av kommunledningen - den politiska eller tjänstemannamässiga - som inte visar facket tillräckligt stor respekt:

- Jag utgår från att det kommer från politikerhåll och sedan via tjänstemannasidan, för själva har vi ingen direktkontakt med politikerna. Vid förändringar, omorganisationer och liknande, bör frågorna först diskuteras med oss. Men man kommer alltid med färdiga förslag.

Medlemmarna i SKTF Gagnef förs nu över till en allmän klubb som organiseras från Sundsvall.

Kommunchefen Bertil Stoltz avstår från att kommentera kritiken, men säger att hans allmänna inställning är att "vi alltid är betjänta av starka fackliga organisationer".

GÖRAN FAGERLUND

0241-105 80

Mer läsning

Annons