Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fack och arbets- givare på kollissionskurs

Annons

Länets största elföretag, Dalarnas Elektriska, dras på allvar in i elektrikerkonflikten och företagets vd Lars Gillström riktar skarp kritik mot facket:

- Ansvarslöst. Det slår hårt och leder till uppsägningar, säger Gillström.

Facket anser att företaget bäddat för den här situationen. Fack och arbetsgivare är på kollissionskurs.

I förrgår kom varslen om utökad konflikt. Det blir strejk på tolv arbetsplatser 13 juni, bland annat SSAB Tunnplåt i Borlänge. Hur strejken slår mot SSAB är oklart. Företaget håller på att skaffa sig en bild av det som eventuellt komma ska:

- Vi håller på att undersöka effekterna av en eventuell elektrikerstrejk men kan inte i dagsläget säga hur det kommer att slå mot våra projekt. Det är ju externa firmor det handlar om. Vi hoppas ha en bild på onsdag eftermiddag, säger informationschef Tommy Löfgren.

Dessutom drabbas NEA-gruppen, i vilken dotterbolaget Dalarnas Elektriska AB ingår. Det blir stopp för jobb som påbörjas senare än 12 juni. Lars Gillström, vd för Dalarnas Elektriska, är mycket kritisk till att ett enskilt företag drabbas.

- Man tömmer våra order-böcker. Det vore mycket konstigt om LO:s styrelse skulle ha sanktionerat det här. Om alla skulle göra så här så blev det kaos på arbetsmarknaden.

Dalarnas Elektriska AB:s huvudkontor ligger i Borlänge. Filialer finns i Falun, Leksand, Mora och Avesta. Sammanlagt har företaget 160 anställda och är det största elföretaget i länet.

Enligt Elektrikerförbundet handlar konflikten om pressade byggtider och elektrikernas arbetsmiljö. Enligt Lars Gillström rör det sig om förtäckta lönekrav.

Peter Back, Elektrikerförbundet, förstår att Gillström inte är glad. Men han säger att NEA-gruppen bäddat för detta:

- De angriper kollektivavtalet och sätter käppar i hjulen för våra killar.

- På SSAB har de förbjudit killarna att tillämpa ackordsbestämmelserna i avtalet, säger Peter Back.

Noterbart är även att NEA-gruppens koncernchef sitter i arbetsgivarorganisationen EIO:s styrelse.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons