Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fabriksbrand i Skedvi

Annons

Strax före klockan ett, natten till lördag, gick larmet att det brann i Johannisbergs Trä & Pall AB.

Förbiåkande bilister larmade boende längre bort i byn larmade, och när närmaste grannen som blivit väckt av hunden såg att det brann i grannfabriken, sprang han över och lamade ägaren som låg och sov i bostadshuset intill fabriken.

- Då stod huset redan i lågor, berättar Göran Jonsson från Räddningstjänsten i Stora Skedvi.

Fyra brandbilar - två från Säter, två från Skedvi, sattes in, men byggnaden gick inte att rädda. Insatserna riktades i stället på att hindra branden från att sprida sig till alla byggnader runt omkring.

- Vi fick också veta att det fanns dieseltankar och gastuber därinne, så vår främsta uppgift blev därmed att säkra området.

Släckningsarbetet fick dras bakåt - riskavståndet ligger på 300 meter berättar Jonsson.

- Ägaren kom ut med en skiss som visade var gastuberna befann sig, så vi riktade ett par vattenkanoner rakt på stället för att kyla gastuberna.

Det lyckades. Ingen explosion hördes, och när ljuset kom kunde brandmännen se att de riktat kanonerna rätt.

Gastuberna förflyttades senare till en stor vattenpöl för kylning och vidare ner i dammen bakom fastigheten.

För ett halvår sedan investerade Johannisbergs Trä & Pall AB miljoner i byggnader och maskiner för pelletstillverkning - ett komplement till företagets tillverkning av lastpallar.

Av byggnaden finns nu bara aska kvar. Lastmaskin och truckar blev till skrot. Bräder brann upp eller brännskadades. Endast plåttaket återstår - nedfallet och tillbucklat låg det utspritt över fabriksområdet morgonen efter.

- Jag måste få tag på en maskin med grip som kan plocka bort all takplått, säger Göran Jonsson. Vi måste komma åt att släcka ordentligt innan vi åker härifrån.

Framåt fyratiden var det klart. Men vad som orsakat branden är ännu oklart. Polisens tekniker har undersökt området och kan förhoppningsvis komma med ett svar.

BERIT ZÖLLNER

Mer läsning

Annons