Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fabrik totalförstörd

Annons

På grund av explosionsrisken från gastuber inne i lokalen spärrades ett 300 meter stort område runt lokalen av för all trafik. Polisen kallade in extra folk för att klara av den delen.

Fabriksbyggnaden, som tillhör Industrigummering i Falun AB innehöll förutom en tillverkningslokal också företagets kontor, blev helt förstörd. Räddningstjänsten lyckades rädda hårddisken till företagets dataanläggning. Fabriksbyggnaden är 10 gånger 20 meter stor.

En kraftig rök från branden drog också ner mot Gruvrondellen och Tisken. Folk som bodde i rökens riktning och kände röklukt uppmanades att hålla sig inomhus och stänga ventilerna.

Polisen spärrade av gamla Leksandvägen från Hanröleden till Gamla berget och Ingarvsvägen vid bilprovningen.

Förutom brandmännen på Ingarvet fanns också två man i en stab på brandstationen som svarar på frågor och såg att det fanns luft till rökdykarna samt mat och dricka. Dessutom fanns styrkan från Svärdsjö på stationen i Falun.

- Det verkar som de fått bukt med det mesta av branden men det är bara en ruin kvar. Det mesta har brunnit ner, säger Industrigummerings ägare Peter Sjölund som kallades till branden av en person som jobbade över hos ett grannföretag.

Han uppskattar värdet av det brunna till det tre-fyra miljoner kronor minst och hoppas att försäkringarna ska täcka kostnaden.

Företaget som tillverkar gummerade detaljer och renoverar valsar, kvarnar och rör har fyra anställda förutom ägaren. 1975 etablerades familjeföretaget på Ingarvet. Där de har verksamhet i två byggnader. I den brunna delen fanns inte så mycket råvaror. Där gjordes finbearbetning och man svarvade fram profiler bland annat. De stora jobben sker i den byggnad som klarade sig

- Vi får sätta oss i lugn och ro och diskutera med försäkringsbolaget hur vi ska klara verksamheten framöver, avslutar Peter Sjölund.

Någon förklaring till var som orsakats branden fanns inte i natt.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons