Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fäbodlivets enkelhet

Annons

På tal om stress. Sussi och Kajsa erkänner att den här veckan har börjat stressig. Allt ska paneras och göras i ordning i fäboden. Det blir lite av mjukstart den första veckan, men visst är turister och ortsbor välkomna.

Ljusbodarna i sommarskrud är en upplevelse i blomster och färgprakt. Sussi tar den rostfria hinken och hämtar vatten i källan 50 meter bort. Nyhuggen ved ligger på tork i solskenet. Tystnaden och friden härskar.

I slutet av veckan ska även djuren finnas på plats. Det blir får, kalkoner, höns, katter och en kanin. För Kajsa är fäbodlivet inget nytt.

- När jag var 15 år gick jag en fäbodkurs i Ärteråsen. Jag mjölkade för hand, jag vallade kor, kärnade smör, ystade ost och kokade mese. Jag har aldrig jobbat så mycket i hela mitt liv, men roligt var det.

Båda försöker att undvika det stressade samhället. Att inte behöva välja mellan telefonabbonemang eller pensionsfonder. Visst var det på det viset bättre förr. Enda nackdelen med dåtiden var kanske att den sociala kontrollen var större.

Kajsa och Sussi ser fram mot sommaren i fäboden. Att få leva tillsammans med djuren. Att så frön som gror. Att få leva i nuet i det rätta sammanhanget.

- Naturen är så fantastiskt ordnad, säger Kajsa.

- Här har man det man behöver, säger Sussi.

De håller öppet dagligen i fäboden och servering med hembakat blir det. De ser fram mot att baka det mesta i den vedeldade ugnen i fäboden. Ekologiska produkter ska det vara, och så långt som möjligt närproducerat. Även kartor över vandringsleder tillhandahålls. Kanke någon besökare nappar på det och beställer en matsäckskorg till vandringen?

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons