Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fäbodlaget vill köpa Tansengården

Annons

Norra Tansbodarnas fäbodlag vill köpa Tansengården.

- Vi är beredda att ta över ägandet så att inte gården kommer i "fel händer", heter det i fäbodlagets skrivelse till kommunen.

Tansengården ligger naturskönt intill sjön Tansen i Norra Tansbodarna.

Den ägs av kommunen och har under många år nyttjats till sommarkoloni- och annan lägerverksamhet för främst barn och ungdomar.

Under senare år har den nyttjats mindre än tidigare och flera kommunpolitiker har genom olika initiativ agerat för att gården även i framtiden ska kunna användas av invånare och stugägare i kommunen.

Nu har fäbodlaget vid ett extra möte beslutat att "förnya en tidigare insänd förfrågan om att få köpa anläggningen".

- Anledningen är som tidigare att det vid flera tillfällen varit tal om att kommunen ska sälja Tansengården. Det oroar oss i fäbodlaget och alla husägare i Norra Tansbuan, heter det i skrivelsen till kommunen.

Fäbodlaget har sedan tidigare ett avtal med kommunen om förtur vid en försäljning samt att marken runt byggnaden ska avstyckas så att vägar och badplatsen blir kvar i kommunal ägo.

- Ett alternativ är att fäbodlaget övertar även den övriga marken inklusive holmen där vi nu har vår bastu, skriver fäbodlaget.

Vid det extra mötet beslutade deltagarna att laget bjuder en krona för gården eller för hela fastigheten.

- Ägare blir fäbodlaget i form av en samfällighetsförening där samtliga 45 bebyggda fastigheter inom fäbodlagets område blir delägare. Det är ett bra alternativ inför framtiden även om det enligt samtal med lantmäteriet kostar en slant, heter det i skrivelsen.

Fäbodlaget betonar vikten av att gården och badplatsen är tillgänglig för alla även i framtiden - "som det alltid har varit".

- Uthyrningsverksamhet kommer att ske sparsamt i likhet med kommunens uthyrning i dag.

Mer läsning

Annons