Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fäboden töms efter vargbesök

Annons

- Vi har tvingats ta hit vinterfoder för att kunna utfodra djuren, eftersom vallen redan är avbetad och djuren normalt ska söka sitt bete i skogen, berättar Kerstin Hansson och Lasse Eriksson, som fram till onsdagen har haft 26 skrämda kor i fäboden.

Olle Sjeldrup tog hem sina 85 får redan under tisdagen.

Fäbodbrukarna buffrade sina djur till Kruppa före midsommar och redan efter en vecka kom den första störningen. En björnhona med två fjolårsungar oroade djuren.

Riktigt hett blev det under förra veckan. På tisdagen upptäcktes att tre får var borta och två av dem hittades rivna på vallen.

Ett tredje är försvunnet. Länsstyrelsens besiktningsman konstaterade att skadorna inte entydigt pekade på ett björnangrepp, utan misstänkte att vargen hade varit framme.

Bekräftelse på misstanken fick man natten till söndagen, då den stötgrupp av fyra jägare som postat runt vallen fick se gråben smyga fram i utkanten av elstängslet.

- Vi misstänker att tre vargar ur Furudalsflocken har etablerat sig runt Kruppa, befarar Lasse Eriksson, som baserar antalet på gjorda observationer i området och på det faktum att en ensam varg inte kan äta den mängd kött som har försvunnit från de rivna fåren.

För Olle Sjeldrup är det ingen ny erfarenhet med rovdjursangrepp. Han har fått får rivna tidigare av björn och varg.

- Björnen jagar ju i skydd av mörkret och numera är djuren hyggligt skyddade i sina inhägnader. Men vargen jagar dygnet runt, attacken som drabbade tre av mina djur skedde en eftermiddag och under sådana förutsättningar går det inte att ha djuren kvar i fäboden.

Fäbodbrukarna har kommit överens med länsstyrelsen om att de kan ta hem djuren under 14 dagar utan att riskera det jordbruksstöd som utgår för att hålla kulturlandskapet öppet.

Förhoppningen är att om "det dukade middagsbordet" tas bort, så söker sig vargen nya jaktmarker.

- Och drabbar någon annan fäbodbrukare, säger Olle Sjeldrup sarkastiskt.

Han tycker inte att regering och riksdag har insett vidden av sitt beslut att tillväxten av vargstammen ska ske i befintliga områden.

- Man talar om biologisk mångfald. Vi fäbodbrukare får stöd för att vi håller fäboden i hävd och gynnar arter som annars skulle försvinna. Att ha tamdjur i hägn och köra dit foder och vatten, gynnar ingen mångfald. Det blir bara nässlor.

- Man undrar om regering och riksdag har förstått konsekvenserna. Våra förfäder agerade under 200 år för att bli av med vargen. Rovdjur, levande fäbodar och öppna landskap går helt enkelt inte ihop, säger Olof Sjeldrup, som har begärt att få utöva skyddsjakt på varg, men som inte hört av Naturvårdsverket.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons