Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få trätoämnen vid republikansk envig

Annons

Tio aspiranter till posten som republikanernas presidentkandidat mätte krafterna inför nästa års val. De var ense om vikten att med våld hindra Iran från att skaffa kärnvapen, och få viktiga skiljefrågor dök upp.

På tisdagskvällen var det de republikanska kandidaternas tur att visa upp sig i den amerikanska delstaten New Hampshire, där de första primärvalen hålls nästa år. I söndags var det demokraternas tur att debattera och de var då i stort ense om att USA bör inleda direkta diplomatiska samtal med Iran i kärnvapenfrågan.

När de tio republikanska kandidaterna redovisade sin syn stödde de partikamraten president George|W Bushs hårda linje att hindra Iran från att skaffa sig kärnvapen.

Medtävlaren Duncan Hunter, kongressledamot från Kalifornien, var mer rakt på sak: USA bör förbehålla sig rätten att övertyga Iran med militära medel.

Den artiga debatten uppvisade smärre åsiktsskillnader i en rad frågor, men inga stora trätoämnen som skulle kunna möblera om i startfältet i den mycket jämna kapplöpningen mot republikanernas kandidatur.

De tio kandidaterna, samtliga vita män, visade otålighet med hur kriget i Irak utvecklas. Några sade att om inte Bushs truppförstärkning visat framgång till september så bör man diskutera att dela Irak i tre stater.

Mycket intresse riktades mot en som inte var där. Skådespelaren och förre senatorn från Tennessee Fred Thompson väntas allmänt ställa upp i valet, men har ännu inte tillkännagivit sin kandidatur.

En fråga som fick kvällens debatt att hetta till var ett förslag, som fått stöd av Bush, att ge invandrare utan uppehållstillstånd rätt att bo och arbeta i USA. Konservativa republikaner har gjort tummen ner för vad de anser är en amnesti för tolv miljoner illegala invandrare.

John McCain, senator från Arizona, sade att lagstiftningen var nödvändig för att lösa ett nationellt säkerhetsproblem, men medgav att han inte skulle ha lagt det personligen. Giuliani kallade planen en "typisk Washington-röra" som sprungit ur en kompromiss mellan motstridiga intressen.

TT

Mer läsning

Annons