Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Få missköter sig under frigång

Annons

Det är ovanligt att de som dömts till rättpsykiatrisk vård avviker från Skönviks sjukhusområde. Det säger säkerhetsansvarige Lillemor Lövström.

- Det är väldigt olyckligt när det händer men det är ytterst sällan det gör det, säger hon.

De 31-årige man som rånade Willys livsmedelsbutik i augusti förra året var dömd till rättspsykiatrisk vård sedan han fällts för bland annat snatteri och misshandel i november år 2001. Han avvek från en så kallad frigång som innebär att intagna får möjlighet att vistas på ett utmärkt område inom sjukhusets gränser, detta utan att personal närvarar och inom tydligt utsatta tidsramar.

Lillemor Lövström berättar att endast vissa intagna får möjlighet till frigång och att fem personer misskötte detta under förra året.

- Totalt var vi uppe i 14 000 fridagar förra året. Fem personer misskötte sig under sin frigång men det behöver inte betyda att de har försvunnit helt ifrån Skönvik. De kan ha missat den tid de ska vara tillbaka eller så kan de ha gått en liten bit utanför det utsatta området.

31-åringen var den enda under förra året som begick brott under sin frigång och Lillemor Lövström menar att det inte finns anledning för Säterborna att oroa sig för liknande händelser.

- Det är ytterst sällan sådant här händer och jag tror att Säterborna vet att de inte behöver oroa sig, säger hon.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons