Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få Lex Sarah- anmälningar

Annons

Att både personal och anhöriga gör anmälningar enligt Lex Sarah säger Ann Eriksson är ett tecken på att lagen fungerar som det är tänkt, snarare än att det är ett tecken på att vården fungerar dåligt. Personal och anhöriga vet vad som gäller och vågar göra anmälningar.

- Anmälningarna betyder inte att det är en dålig verksamhet, snarare tvärt om. Fel händer inom alla verksamheter och Falu kommun är en jättestor verksamhet med 900 särskilda boendeformer och mycket personal.

De tre fallen om missförhållanden som anmälts under 2001 är:

Klövervägens gruppboende, övergreppen uppgavs var både fysiska och psykiska och drabba fem boende.

Bjursåsgården, brister i tillsyn av den enskilda. En man försvann från sitt hem på Bjursåsgården och var borta i drygt ett dygn.

Servicehuset Smedjan, ekonomiska. Sju boende blev bestulna på pengar.

På Klövervägen har man nu delvis fått ny personal och en ny chef har tillsatts. Personalen har också fått psykologhjälp och handledning.

På Bjursåsgården har man gått igenom personalens nattrutiner och förbättrat larmanordningar.

Händelsen på Smedjans servicehus polisanmäldes. Åtal kunde dock inte väckas då polisen inte kunde bevisa vem som gjort stölderna. Däremot fick både personal och boende stöd och information.

- Enligt vår bedömning har vi nu gjort allt för att komma till rätta med missförhållandena. Vi har utrett, åtgärdat, vi är färdiga och vi har klarat av det, säger Ann Eriksson.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons