Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få kräftor i Björken

Annons

NLT har redan berättat att det under några dygn i sommar är fritt fram för allmänheten att fiska kräftor i sjöarna Gårlången, Väsman och övre Hillen.

För några är det också tillåtet att lägga ut burar i Bysjön och Olsjön. Men inte i Björken.

- Vi provfiskade i Björken förra året. Då fanns det så få kräftor att vi beslutade att skjuta upp kräftfisket ett år till, säger Lennart Perols, ordförande i Grangärde Fiskevårdsområdesförening.

Men i västra delen av Bysjön finns det ännu färre kräftor, och där är det tillåtet att fiska, under ett dygn i sommar.

- Det kan tyckas konstigt, men i Bysjön är det lika dåligt med kräftor varje år så det tjänar inget till att vänta. I Björken däremot blir de bara fler och fler.

Enligt Lennart Perols är intresset bland dem som får fiska kräftor i Bysjön svalt i jämförelse med tidigare somrar.

- För fem år sen var det många som utnyttjade sina rättigheter. Nu är det nästan inga, säger han.

Rättigheter har inte alla, samma regler gäller inte för kräftfisket i Bysjön som i Gårlången, Väsman och övre Hillen.

- Nej, till dem som får lägga ut burar i västra Bysjön hör bara de boende i Norrbo och Västansjö. Det är så små samhällen, så vi känner igen dem, säger Lennart Perols.

Han kan ännu inte säga när kräftfisket blir av, men troligtvis blir det i samband med att Sunnansjö Fiskevårdsområdesförening släpper lös fisket i södra delen av Bysjön och Olsjön.

- Där får man fiska kräftor under två dygn i sommar. Först nu till helgen, mellan fredag och lördag. Sen en gång till, senare i augusti, säger Arne Forsberg, vice ordförande i Sunnansjö Fiskevårdsområdesförening.

För att få fiska kräftor i södra Bysjön och Olsjön krävs både kräftkort och årskort i Sunnansjö Fiskevårdsområdesförening.

De är ännu inte slut.

NINNA PRAGE

Mer läsning

Annons