Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få kortköp i Hedemora

Annons

- Uppmana kunderna att använda betalkort.

Jonas Nyberg, från Södra Dalarnas Sparbank, framförde budskapet vid ett frukostmöte på tisdagsmorgonen. Ett 40-tal företagare hade samlats på stadshotellet för att diskutera köpkortens framtid, men också behovet av att minska på penninghanteringen inom handeln.

I Sverige har korthandeln ökat med 30 procent, men i Hedemora är ökningen bara 15 procent. Det beror bland annat på att allt fler Hedemorabor väljer att göra sina inköp i exempelvis Borlänge och Avesta.

- Vi måste öka våra insatser för att försöka förmå kunderna att använda kort, framhöll Jonas Nyberg. Då kan penninghanteringen minska. Något som i förlängningen innebär att företagarna inte behöver lämna ifrån sig kassorna varje dag.

Att lämna ifrån sig dagskassorna varje dag till banken kostar 40 kronor.

- Numera kostar det för banken att köpa och sälja pengar, konstaterar Jonas Nyberg som vid mötet informerade företagarna om fördelarna med att använda kort.

- Det finns många fördelar, det är smidigare och vi slipper att hantera så mycket pengar. Vi vill alla ha en säkrare handel. Desto mer pengar som används, desto mer ökar risken för brott.

För första gången på många år visar dagligvaruhandeln sviktande siffror. Tills för två år sedan var inpendlingen större. Kunderna åkte från andra kommuner för att handla i Hedemora.

- Det beror på att butikscheferna förr var aktivare. Numera satsar de också på direktreklam. Annonseringen har blivit mindre och det har fått konsekvenser, säger Köpmannaföreningens ordförande Tommy Samuelsson.

Tommy Samuelsson anser att bankväsendet sviker sitt uppdraget att sköta pengar.

- Jag är medveten om att Riksbanken flyttat ut uppdraget till ett företag som i sin tur måste gå med vinst. Det är en olycklig utveckling allra helst som att pengarna måste hämtas någon annanstans, säger Tommy Samuelsson.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons