Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få klarar studier på sommaren

Annons

Många högskolestudenter väljer att studera även på sommaren, en del av dem troligen för att kunna försörja sig på studiemedel.

I fjol klarade bara hälften av de registrerade poängen på sina kurser.

I år erbjöd Högskolan Dalarna 35 sommarkurser inom vitt skilda områden, allt från programmering till historia.

I slutändan visade det sig att endast 13 av kurserna verkligen blev av. Där finns bland annat en preparandkurs i italienska, faunistik och floristik och arbetsrätt.

Ett fåtal ställdes in på grund av få sökande, men den största orsaken var högskolans sviktande ekonomi.

Högskolan får nämligen ersättning för ett visst antal studenter. Eftersom det taket redan är nått, får inte högskolan ersättning för all utbildning den ger. Ett antal program och kurser som skulle gått i höst, ställs också in, av samma skäl.

390 studenter är inskrivna på årets sommarkurser, att jämföra med fjolårets 577 stycken. De flesta av dem läser även under vår- och höstterminerna.

- Nedgången är en följd av att vi ställt in en hel del kurser, säger Niklas Hermansson, chef för högskolans studentservice, som bland annat ansvarar för intagningen.

Det har ställt till problem för studenter, som till exempel sökt två kurser på halvfart för att få ihop ett helt studiemedel. När bara en eller ingen av kurserna blev av, har de fått problem att försörja sig.

I fjol satsade regeringen extra pengar på sommarkurser för att ge studenterna en chans att läsa in sin examen snabbare. Högskolorna fick då betalt för alla studenter som registrerade sig, även om dessa inte tog en enda poäng.

Problemet var bara att det var många studenter som gjorde just det: Registrerade sig utan att ta poäng.

- I fjol var det bara 57 procent av alla registrerade på sommarkurserna som tog alla sina poäng. Det är väldigt lågt. Vanliga kurser ligger mellan 77 och 92 procent, säger Niklas Hermansson.

ULRICA SÖRMAN

Mer läsning

Annons