Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få invandrare att rösta på

Annons

Det är kortfattat resultatet av en enkätundersökning som tidningen har genomfört med de redan etablerade lokala partierna inklusive kommunisterna som siktar på att kunna ta plats i kommunfullmäktige efter valet.

- Vi är fem på vår lista och två av oss är så kallade utlänningar eller vad det heter numera, säger Jorge Nunez, chilenare, lokal partiledare och tillika toppnamn på kommunisternas valsedel. Den andre invandraren på valbar plats är Filipe Bonilla från El Salvador.

- Två av fem är inte dåligt om man ser det procentuellt, tycker Nunez.

Mona Alqali, från Mellanöstern, är socialdemokratins invandrare på valbar plats.

- Att ha invandrare på valbar plats är en tradition hos oss sedan 60- och 70-talet då det kom många finska invandrare. Nu kommer de med även från andra länder, säger arbetarekommunens styrelseordförande Per Erik Granström tillika riksdagsman på dalabänken.

Vänsterpartiet har noll invandrarkandidater på valbar plats sedan Miguel Perez inte längre vill ställa upp i kommunfullmäktige.

- Men vi ser fram mot att få invandrare till partiet. Själv tycker jag att vi har en bra politik för integration och mångfald, säger ledande vänstermannen Sten G. Johansson.

Moderaterna, folkpartiet, centern och kristdemokraterna uppges inte ha någon kandidat med invandrarbakgrund på valbar plats.

- Ingen invandrare har visat intresse för att vara med i det politiska arbetet, säger Kjell Israelsson (m).

- Men vi har väl varit för dåliga på att rekrytera.

- Vi har bara två mandat, konstaterar Mauritz Bropetters (c) som är toppnamn tillsammans med Nadja Eriksson.

- Men bland de tio första på listan har vi bland annat en kvinna från forna Jugoslavien och en man från Somalia. Den är en sak att sitta i fullmäktige men det finns alltid andra förtroendeuppdrag för de som är intresserade. Det är viktigt att det finns folk med olika bakgrund i nämnder och styrelser.

- Jag ser ingen skillnad på så kallade svenskar och invandrare. Vi försöker köra på kompetens, parerar Kjell Carrander (fp).

- Vårt parti är litet men vi är mycket positiva till invandrar- arbete och på mitt initiativ har det hållits en mångkulturell träff, framhåller Carl-David Dahlman, (kd).

- Vi har en norsk, Rein Helleland, på plats nummer tre, säger Kurt Josefsson, Bopartiet.

- Och själv är jag invandrare av dalsländskt ursprung, men det duger väl inte i det här sammanhanget, tillägger han.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons