Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få har valt högre temperatur i Bojsenburg

Annons

Kopparstaden har ambitionen att vara den bästa hyresvärden i Falun. I den ambitionen ligger då också att våra hyresgäster ska erbjudas ett bra inomhusklimat. Samtidigt som kostnaderna ska hållas på en så låg nivå att boendet hos oss är prisvärt.

Vi garanterar att våra lägenheter ska ha en temperatur på minst 20 grader och den normala temperaturen ligger på 20-21 grader. Vi uppmanar våra hyresgäster att felanmäla värmen till oss, så snart det är kallare än 20 grader i lägenheten.

Vår upplevelse är att 20-21 grader är en normal innetemperatur i såväl villor som flerfamiljshus. Varje grad i ökad inomhustemperatur kostar cirka sju procent i ökad värmekostnad, vilket i sin tur motsvarar ungefär en procent på hyrorna.

Likaväl som att vi har hyresgäster, som upplever vår temperatur som för låg, har vi många hyresgäster, som är fullt nöjda med 20-21 grader och inte är beredda att höja sin hyra för en högre temperatur.

Gunilla Hedman antyder i sin artikel att varje hyresgäst själv bör kunna styra sin rumstemperatur. Det kan hyresgästerna i alla våra lägenheter, men inte till en högre temperatur än dessa 20-21 grader.

I Bojsenburgs drygt 1 000 lägenheter, kan dock varje hyresgäst individuellt köpa till två grader högre inomhustemperatur för en kostnad på 75 kronor per månad. Den möjligheten har endast 15 hyresgäster utnyttjat.

I vårt övriga fastighetsbestånd är värmesystemen inte så konstruerade att vi kan erbjuda individuellt köp av högre värme, även om vi önskar att vi kunde ge den möjligheten.

Det finns dock nu nya system för att individuellt debitera både värme och vatten efter varje hyresgästs egen förbrukning och i en eventuell kommande nyproduktion är det mycket möjligt att vi då bygger in sådana system.

Under en lång följd av år har vi haft varmare vintrar än "normalt". Perioden från september till mars har många år liknat en lång och utdragen höst.

Vädret har varit grått och ruggigt, med temperaturer på några grader över noll och för årstiden hög luftfuktighet. Vid ett sådant väder är det absolut svårast att erbjuda ett varmt och gott inneklimat.

Elementen blir ljumma och ventilationsluften rå. Detta trots att temperaturen är över 20 grader inne. Problemet är inte unikt för hyreshusboende utan gäller i lika hög grad dem som bor i villa.

Klimatupplevelsen inne påverkas av både temperatur, ventilation och luftfuktighet. Därför skapas inte ett bra inomhusklimat enbart genom att ställa upp värmen några grader.

Kopparstaden har under de senaste fyra åren investerat avsevärda belopp i ett mycket avancerat, datoriserat styr- och övervakningssystem för värme och ventilation. Systemet är i dagsläget det största i Dalarna och bygger på det senaste i teknikväg.

Avsikten är att med systemets hjälp kunna styra värmen och ventilationen i husen så effektivt att våra lägenheter, oavsett utomhusklimat, ska ge ett behagligt inomhusklimat. Vi är på god väg att nå det målet. I detta arbete är det mycket värdefullt med erfarenheter från hyresgästerna, eftersom vi successivt justerar in systemet.

Vi arbetar systematiskt och målmedvetet med ständiga förbättringar inom såväl uppvärmning, som alla de andra servicefaktorer som ger ett sammantaget högklassigt boende. Vår ambition är hög. Vi ska vara den bästa hyresvärden i Falun!

PÄR NYBERG

Mer läsning

Annons