Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få grönsaksfuktare i Dalarnas butiker

Annons

Rätt Pris i Dalarna kommer att stänga av sina fruktfuktare efter de nya rekommendationerna från Svensk Dagligvaruhandel.

- Självklart kommer vi att göra det, folk tar till sig sådana här uppgifter och blir oroliga, säger Peo Öster som sitter i ledningen för de tre butikerna i Dalarna.

Det finns ytterst få frukt- och grönsaksfuktare i livsmedelsaffärerna i Dalarna. De tre Rätt Prisbutikerna i Avesta, Borlänge och Hedemora har alla fruktfuktare. Av dem är det endast Borlängebutiken som har en fungerande anläggning.

- De står still 60 till 70 procent av tiden, säger Peo Öster.

Anledningen till att de oftast inte fungerar är att de små ventilerna som släpper ut den fuktiga luften, ofta täpps igen av kalket i kranvattnet.

Att butikerna ändå har använt sig av fuktarna beror på att frukten ska hålla sig fräsch längre och inte tappa i vikt.

Varken Konsum eller Ica i Dalarna använder sig av fruktfuktare.

- Det är så hög omsättning på frukt och grönt så det är ingen idé, säger Per Alvén, regionchef för Coop Konsum.

Göran Lindberg, butikschef för Ica Supermarket i Avesta, vill inte ha någon fruktfuktare eftersom det skulle kunna blöta ned kartonger och annat fuktkänsligt. Kollegan Mats Eriksson vid Ica Fiolen i Rättvik tänker inte heller skaffa en anläggning. Vad han känner till finns det inte några fuktare i norra Dalarna.

På Hemköp Svalan i Falun använder man sig inte heller av fuktare. De känner heller inte till att andra i Hemköpskedjan skulle göra det.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons