Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få gillar stormakts bygget

Annons

Endast 29 procent av 6 000 personer som tillfrågades i SVT:s vallokalsundersökning ansåg att vi inte ska genomföra en folkomröstning om den nya grundlagen för EU.

Hela 53 procent ansåg att vi ska ha en folkomröstning. Intressant nog var det 43 procent som ännu inte bestämt sig för hur de skulle rösta i en sådan folkomröstning.

Jag anser att det visar att väljarna har stor respekt för våra demokratiska system. Därför beklagar jag att centerpartiet beslutat sig för att säga nej till en folkomröstning om EU:s nya grundlag. De går emot sina egna väljare som säger ja till en folkomröstning. 53 procent av centerns väljare säger nej till Europas förenta stater.

Sedan förra Europaparlamentsvalet har andelen väljare som ser positivt på det nya superstatsbygget minskat med nio procent och den grupp som uttalar sig negativt har ökat lika mycket.

Det är bara 25 procent som står bakom EU-projektet och hela 54 procent som säger nej till ökad överstatlighet. Inte i någon åldersgrupp eller yrkesgrupp finns en majoritet för det fortsatta stormaktsbygget.

Valresultat är svåra att tolka, men när väljarna får uttala sig om konkreta EU-frågor har de tydliga åsikter. Varför vågar man inte låta väljarna ta ställning?

I allt fler EU-länder kommer man att genomföra folkomröstningar med motivet att frågan är viktig. Varför är inte vi i Sverige betrodda att delta i en demokratisk process. Det pågår en namninsamling på "folkomröstning. nu" där du kan gå in och lämna ditt bidrag.

Jan Lindholm, miljöpartist

Mer läsning

Annons