Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få elever från andra orter

Annons

Allt färre elever från andra kommuner söker sig till Martin Koch-gymnasiet i Hedemora.

Gymnasieförvaltningen ser ut att få ett underskott på 1,5 miljoner kronor vid årets slut.

Det innebär att gymnasieförvaltningen går miste om så kallad interkommunal ersättning. Pengar som elevernas hemkommuner betalar för undervisning på annan ort.

Förvaltningen har budgeterat för 45 elever utifrån, men bara 29 har sökt.

Det är främst det estetiska programmet som tappar sökande. Intresset för fordonsprogrammet har ökat.

- Alla kommuner vill behålla sina elever när ekonomin är ansträngd, det måste vi också försöka göra, säger gymnasiechefen Pia Elmgren.

Dalatrafik har också höjt taxan för skolskjutsar och dessutom dragit in den busstur som gjorde det möjligt för elever att pendla från Borlänge.

Även taxiresorna för särskoleelever ser ut att bli dyrare än beräknat.

- Men det är väldigt osäkra siffror, inte förrän i höst när intagningarna är klara vet vi hur det blir, säger Pia Elmgren.

Avestaaktion mot droger

u Nolltolerans mot ungdomars drogmissbruk ska gälla i Avesta från och med i höst. Kommunledningen har beslutat att de två kommande åren satsa en miljon kronor per år i projektet Action Avesta.

Samtidigt som drogsituationen bland unga i Avesta förvärras har polisen minskat resurserna för att bedriva nartkotikaspaning.

Nu försöker kommunen ta tag i problemet och ska anställa en samordnare som ska vara underställd kommunstyrelsen.

Kommunalrådet Ulf Berg (m) signalerar att kommunledningen vill se snabba resultat i projketet annars finns risk för att det läggs ner. Action Avesta ska drivas på två fronter, drogbekämpning och förebyggande verksamhet, enligt Avesta Tidning.

Kommunledningen är beredd att ta i med hårdhandskarna för att drogbekämpningen ska ge resultat och är redo att hyra in väktare och arrangera kameraövervakning för att komma åt knarklangning inom skolområdena.

Bra luft i förskolor

Smultronstället var närmast att få underkänt, men där ska ventilationen förbättras inom kort.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons