Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få bliktor i Siljan oroar

Annons

Sedan urminnes tider har bliktan, den lilla siklöjan, varit en viktig del av bashushållningen i Siljansbygden.

Den har funnits i stora mängder, inte minst i samband med arrangemangen kring SM i notdragning varje sommar sedan början 80-talet. För lite drygt tio år sedan var rekordfångsten av blikta två ton under en enda kväll.

Under sommaren har vissa mindre mängder av blikta fångats in med nät på 15 meters djup längre ut i Siljan än tidigare år.

Dessutom kan nämnas att bara i år har 2,5 ton öring planterats ut i Siljan och ändå fanns inte en enda öring med i notvarparna på fredagskvällen.

- Det vore beklagligt om två fisksorter som blikta och öring är på väg att försvinna från Siljan. Är så fallet så måste det finnas någon orsak.

Det säger John Green från Nusnäs, som tillsammans Nusnäs IF:s roddsektion arrangerade fredagens not-dragningskväll, som en liten indikation på hur blikta- beståndet är i Siljan.

Sedan 1998 har SM i notdragning varit avlyst bland annat sedan bliktan drabbats av en parasit, en rundmask, som lever i fiskens tarm. .

I samband med notdragningen i fredagskväll fick deltagarna fylla i hur stora fångster av olika fisksorter som drogs upp av respektive notlag och på vilken varp fångsten skett.

Fångsterna ägde rum vid nio olika ställen på Nusnässidan och sju längs Solleröns kust.

Bland annat fångades totalt in 23 kilo sik, flera kilo nors, 34,5 kilo abborre och 13 kilo gädda in. Sensationellt var fångstsiffran för braxen 147 kilo.

- Det är en kraftig ökning som fiskebiologerna måste finna en förklaring till, anser John Green.

Materialet från fredagskvällen ska John Green och den lokala Fiskeresursgruppen titta närmare på och ha med sig till kommande diskussioner med fiskeriverket, vattenregleringsföretaget, länsstyrelsen och inom Siljansbygdens Fiskevårdförbund. John Green konstaterar att faktorer som kommit till i Siljans miljö senaste åren är vattenreglering, reningsverk, fiskodlingskassar, oönskade utsläpp, nedfall, fritidsbåtarnas utsläpp och grävningar i strandzonen.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons