Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extremväder lamslår Europa

Annons

Olidlig hetta i Sydeuropa samtidigt som regnet dränker England. Och värre lär det bli i framtiden.

Värmeböljan i sydöstra Europa håller i sig. På onsdagen visade termometern 45 grader på vissa platser i Grekland, och i Syditalien var det över 40 grader varmt. Också länder som Bulgarien, Ungern och Makedonien har drabbats hårt, med sammanlagt hundratals rapporterade förtida dödsfall i regionen.

I England har skyfall sedan i juni orsakat några av de värsta översvämningarna någonsin. Även om regnet nu avtagit något väntas ytterligare nederbörd de närmaste dagarna.

Med andra ord råder extrem hetta i ett hörn av kontinenten, och extrem nederbörd i ett annat. Den väderbilden kan vi vänta oss mer av i framtiden, och förklaringen stavas växthuseffekt och global uppvärmning.

Att jordens medeltemperatur ökar råder det ingen tvivel om, och FN:s klimatpanel IPCC har slagit fast att människans utsläpp av växthusgaser till 90 procents säkerhet ligger bakom utvecklingen. När det blir varmare blir det också allt blötare. Det beror på att värmen snabbar på vattenavdunstningen över haven. Någonstans måste vattnet komma ner igen, i form av regn.

Men den ökade nederbörden drabbar främst de delar av jorden där det alltid regnat mycket. En ny forskningsstudie, som på onsdagen publicerades i tidskriften Nature, slår fast att skillnaderna mellan klimatzonerna blir allt skarpare. Där det alltid varit hett och torrt, till exempel kring Saharaöknen, kommer det att bli ännu torrare och hetare. Men kring ekvatorn och andra fuktiga platser på jorden ökar nederbörden.

Också i Sverige har nederbörden ökat de senaste åren, och det har nog inte undgått någon att sommaren hittills varit av det blötare slaget. Det nu rådande vädret både här och i England beror på att det finns väldigt sval luft i nordväst över Island och Grönland, och den luften möter hettan från sydost just över England och Skandinavien. Då bildas ett regnband.

TT

Mer läsning

Annons