Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extremt Europaväder bara början

Annons

Värmebölja och torka i söder. Regn och översvämningar i norr. Fördelningen från vädergudarna har varit ytterst ojämn i Europa hittills i sommar.

Ambulansen bildar svallvågor efter sig där den plöjer fram på gatan. På trottoaren bredvid vadar en dykare fram genom det meterhöga vattnet. Scenerna utspelar sig i norra England där den kraftiga nederbörden skapar stora problem. Gator översvämmas, elektriciteten slås ut och människor evakueras med hjälp av helikoptrar. Läget är kritiskt.

Samtidigt på den grekiska ön Kos: Turisterna trängs i hotellpoolen för att söka skydd mot den stekande solen. Det är 45 grader varmt och på fastlandet har hettan redan krävt sina första dödsoffer. Några regnmoln syns inte till.

Källén är den av de experter som har suttit med i FN:s klimatpanel och han är bekymrad över framtiden.

I grunden beror olikheterna i det europeiska vädret på mötet mellan två helt skilda vädersystem. Från söder kommer varm och torr luft från Afrika som kan ge långa och heta högtryck över medelhavsländerna. Samtidigt drar kall luft ner över norra Europa _ ofta med en hel del nederbörd.

Också i Sverige har sommaren bjudit på stora regionala väderskillnader. På Gotland och Öland har det varit torka. Samtidigt har det i Halmstad regnat så mycket i juni _ runt 140 millimeter _ att den normala månadskvoten redan är fylld med råge.

Och mer regn väntas. Nederbördsområdet från de brittiska öarna som drog in över södra Sverige på tisdagen fortsätter sannolikt på onsdagen och SMHI varnar för lokala översvämningar.

TT

Mer läsning

Annons