Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extremt dödlig tbc också i Sverige

Annons

Tuberkulos kan bli lika dödligt i Sverige som i tredje världen, varnar smittskyddsexperter. Den fruktade, extremt motståndskraftiga och svårbehandlade varianten av sjukdomen har redan rapporterats här.

Förra året började skräcken för de nya tbc-stammarna (kallade XDR-TB, extremt läkemedelsresistent tuberkulos) sprida sig över världen, främst i områden som redan är hårt drabbade av hiv/aids, såsom Sydafrika.

I dag finns nästan 300 rapporterade fall från nästan alla länder, däribland Sverige. Men antalet fall här är mycket lågt än så länge.

"Vanlig" tbc måste behandlas med en cocktail av mediciner under minst ett halvår. Biverkningarna är besvärande, och många smittade avbryter medicineringen i förtid. Det gör att de bakterier som överlever blir extra seglivade, och när smittan förs vidare blir den mer svårbehandlad. Så kallad multiresistent tuberkulos (MDR-TB), det vill säga resistens mot båda de två viktigaste tuberkulosläkemedlen, beräknas drabba 450|000 personer i världen varje år. I Sverige är ungefär vart hundrade fall av denna typ.

Bakterierna bakom XDR-TB tål ännu fler mediciner, och i värsta fall biter ingen behandling alls.

Det vaccin som används i dag, BCG, har nästan hundra år på nacken och skyddseffekten är begränsad, framför allt när det gäller lung-tuberkulos hos vuxna. Svenska forskare har tagit fram en vaccinkandidat som är färdig att testas på människa, men brist på pengar har lagt projektet på is.

Varje år utsätter sig över tusen unga blivande läkare för risken att smittas med tbc. Det vaccin som erbjuds är inte bra och informationen om smittoriskerna är bristande, tycker läkarstudenternas fackombud.

Det var MSF som en gång drev igenom kravet att alla läkarstuderande ska erbjudas vaccin mot vissa svåra och smittsamma sjukdomar som tbc och hepatit B, innan de sätter sin fot i en obduktionssal

TT

Mer läsning

Annons