Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extremister hotar FN-personal

Annons

Extremistgruppen Fatah al-Islam planerar attentat mot FN-personal i Libanon om beskjutningen av flyktinglägret Nahr al-Barid inte upphör.

För tjugonde dagen i rad bombarderade libanesiska armén det palestinska flyktinglägret Nahr al-Barid i norra Libanon på fredagen. Extremistgruppen Fatah al-Islam, som förskansat sig i lägret, svarade med pansarbrytande robotar och handeldvapen. Armén uppgavs ha riktat beskjutning mot byggnader i lägrets norra delar.

När projektilstormen tillfälligt mojnade på förmiddagen lyckades Röda Korset och Röda Halvmånen evakuera ytterligare 30 av de uppskattningsvis 4|000 civila som fortfarande är fast i lägret. Hjälparbetarna levererade också efterlängtade förnödenheter till dem som är kvar.

Tillfångatagna milismän ska i förhör ha avslöjat att Fatah al-Islam planerar attentat mot FN-personal i Libanon. En tidsinställd bomb, som påträffades och desarmerades i torsdags nära en strand som är ett populärt utflyktsmål för ledigt FN-folk, tycks bekräfta de uppgifterna.

Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner erbjöd sig på fredagen att stå värd för informella samtal mellan Libanons politiska grupperingar. Syftet är enligt Kouchner inte att nå konkreta mål, utan att parterna ska få träffas. Libanon är sedan snart sju månader fast i ett politiskt dödläge. Såväl regering som opposition uppgav sig vara positiva till det franska initiativet.

TT

Mer läsning

Annons