Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extremister föreslår extremistlösningar

Annons

Kjell Sundström vill att svenskarna ska bojkotta israeliska varor för att på så sätt bidra till att lösa konflikten mellan israeler och palestinier. En politik som inte har stöd annat än hos vänsterpartiet. För att motivera en bojkott drar Kjell Sundström sig inte för att överdriva våldsamt och ljuga om konflikten och kallar den "värre än apartheid i Sydafrika" och att utnämna palestinierna till det mest förtryckta folket i världen.

Ingen tvivlar på att palestinierna har det svårt, men var finns sinnet för proportioner? Har Kjell Sundström hört om de svarta sudaneserna i Darfur, där över 200000 människor har dödats de senaste tre åren, tiotusentals kvinnor våldtas, byar bränns ner och brunnar förgiftas? Fortfarande!

Eller situationen för tjetjenerna i Ryssland, där över tio procent av befolkningen har dödats de senaste tio åren? Eller för människorna i det ockuperade Tibet som annekterats av Kina?

Krig skapar flyktingar. Det gäller även de krig som ägt rum i Mellanöstern. I samband med att FN beslöt att dela det brittiska mandatet Palestina i en judisk och en arabisk del, (november 1947) attackerade araberna omedelbart det som skulle bli Israel. Syftet var klart, judarna skulle fördrivas eller dödas och en judisk stat skulle inte komma på fråga, oavsett storlek.

I de områden som efter kriget 1947-49 tillföll araberna, fanns inga judar kvar. Gamla Jerusalem, där en judisk majoritet funnits sedan 1800-talet, var helt "judenrein". Efter detta krig fördrevs eller flydde 875000 judar från arabvärlden, där de hade bott i tusentals år.

En flyktingfråga som sällan omnämns. Men dessa flyktingar sattes inte heller i läger efteråt i de länder (främst Israel) dit de flydde.

Före Intifadan, som startades av Arafat & co i september 2000, fanns sju vägspärrar på Västbanken. Nu finns det något hundratal (Dagens Nyheter Utrikes 22/2-02). Vägspärrarna, liksom Barriären, är inte till för att jävlas med palestinerna, utan för att förhindra självmordsbombare att nå sina mål, civila israeler. Israel har lämnat hela Gaza och norra Västbanken. Utan motprestationer från palestinierna. Varför behåller Israel fortfarande delar av palestinska områden?

För att ha som förhandlingskort i de fredsförhandlingar som förhoppningsvis kommer att äga rum. Men fred måste man vara två om. Palestinierna kan inte ha kakan och äta den och att fortfarande bedriva terror samtidigt som man förhandlar om fred. När insikt om detta enkla faktum har nåtts kan en tvåstatslösning bli verklighet, med ett Israel och Palestina sida vid sida.

LISA ABRAMOWICZ LISA ABRAMOWICZ ÄR GENERALSEKRETERARE I SVENSK ISRAEL-INFORMATION

Mer läsning

Annons