Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extrema huspriser i Mora

Annons

- Efterfrågan på hus är större än tillgången för närvarande, säger Näsdal och tror att många människor lockas till husköp av det låga ränteläge som råder.

- Jag tror också att många fått upp ögonen för vilka fynd de kan göra på landsbygden jämfört med vad de får betala i storstadsområdena. Det lockar allt fler till landsbygden som därtill erbjuder ökad livskvalitet.

Erland Näsdal tror även många insett det klart förmånligare att bo i villa än i hyreslägenhet under nuvarande förhållanden.

Bristen på hus leder till extrema budgivningar. Husspekulanterna bjuder över varann. Det är säljarens marknad som aldrig tidigare.

Samma uppfattning har mäklaren Bengt Hedenmark vid Föreningssparbankens fastighetsbyrå.

- Det blir gärna budgivningar. Vi sätter ett pris som ligger på normal nivå som sedan trissas upp av köparna.

Tillgången på hus skulle enligt mäklarna gärna få vara betydligt större.

Varför bygger de som jagar villa inte nytt ?

- Även om prisnivån på saluobjekten höjts blir det helt andra pengar att bygga nytt. Kanske tre gånger så mycket, säger Erland Näsdal.

Mora kommun har annars knappt 50 villatomter att erbjuda. De mest efterfrågade tomterna ska ligga nära vatten. Men det är alltså oerhört trögt på nybyggnadsfronten.

Stadsarkitekt Konny Kolping påminner om att det fram till början av 1990-talet producerades omkring 200 lägenheter per år i Mora kommun.

- Sedan 1992 byggs ungefär fem-tio lägenheter om året. Det är en markant skillnad, menar han.

Att det är snurr på villamarknaden tyder i alla fall på en flyttkarusell som kan vara både positiv eller negativ för kommunens befolkningstal.

En koll på läget ger vid handen att den är positiv. Vid årsskiftet hade Mora kommun 20024 invånare. Vid den senaste noteringen den 5 augusti hade invånarantalet ökat med 25 till totalt 20 049.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons