Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extramöte utlyst om stängningar av skolor

Annons

- Fram till 2010-2013 kommer antalet elever i grundskolan att minska med 20-22 procent, säger Pär Mattsson som är ekonom vid skolförvaltningen.

För närvarande har grundskolan cirka 3 000 elever. Inom tio år tros antalet således ha minskat med drygt 600.

- I förskolan och upp till årskurs 6 noteras de största tappen de närmaste fyra åren och därefter sker tappen i högstadiet, konstaterar Mattsson.

Om gruppen med två tjänstemän och två fackliga representanter kommer att föreslå politikerna att någon eller några skolor ska läggas ned, vill han inte säga. Bara att det är helt klart att förtätningar och minskningar av lokalytorna måste till.

Mattsson avslöjar dock att de borgerliga partierna är på god väg att få gehör för förslaget om att stänga Lilla Kyrkskolan. De borgerliga lade fram förslaget vid nämndmötet i augusti och nu har föräldrar med barn på Lilla Kyrkskolan fått information med samma innebörd.

- Förslaget innebär att skolan flyttar ut från Lilla Kyrkskolan i och med vårterminens slut nästa år. Eleverna i förskolan samt klass 1 och 2 flyttas över till Vasaskolan.

Tidigare har det väl sagts att en del av eleverna skulle hamna på Vasaskolan och en del på Marnässkolan?

- Det har aldrig varit aktuellt, svarar Pär Mattsson.

Så om Marnässkolan inte tillförs fler elever måste ni även minska på ytorna på den skolan?

- Nej, vårt material visar att elevantalet kommer att hålla sig ganska stabilt på både Marnässkolan och Vasaskolan fram till 2013.

På vilka skolor kommer elevantalet att minska avsevärt?

- Vi har just fått siffrorna och håller på och analyserar dem så det kan jag inte svara på.

Tidigare i höst kom uppgifter om att landstinget och kommunen tänker inrätta en familjecentral på Lilla Kyrkskolan. Här skulle dels öppna förskolan Villgott placeras, dels mödravårds- och barnavårdscentralerna.

- Vi tittar fortfarande på detta och ser över alternativa lokallösningar. Vi har ännu inte tagit slutlig ställning i någon av lokalfrågorna, säger närsjukvårdschefen Lars Astgård.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons