Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extramiljoner räddningen för tågtrafiken i Dalarna

Annons

Enligt uppgörelsen ska Rikstrafiken få 100 miljoner kronor extra både i år och de två kommande åren. Utgångspunkten för de extra pengarna är den regionala tågtrafiken. Exakt hur pengarna ska fördelas ska diskuteras vidare mellan partierna.

- Förhandlingarna är inte formellt avslutade, så jag vill inte ta ut något i förskott. Men min förhoppning är att detta innebär att Tåg i Bergslagen kommer att få 62 miljoner kronor även 2006, säger riksdagsledamot Anders Wiklund (v) på måndagseftermiddagen.

Hans kollega i riksdagen, Jan Lindholm, hade i går eftermiddag ungefär samma kommentar:

- Jag vågar inte säga att all Tåg i Bergslagens trafik går skadeslös i och med denna uppgörelse. Men jag kan säga så mycket att förutsättningarna har blivit betydligt bättre när det gäller att behålla den regionaltrafik vi har. Det finns vad jag förstår en tydlig skrivning att de extra pengarna är avsedda för järnvägen. Men jag vill betona att förhandlingarna inte avslutats ännu.

Peter Hultqvist (s) var så sent som i lördags kväll i kontakt med biträdande finansminister Sven-Erik Österberg.

- Jag är mycket optimistisk över möjligheterna att klara Tåg i Bergslagen. Jag har fört diskussioner med Österberg och Messing en längre tid, och deras inställning har hela tiden varit att klara framtiden för Tåg i Bergslagen, säger Hultqvist.

Bakgrunden till krisen är att Rikstrafiken, på grund av hårda sparkrav, tidigare aviserat en kraftig minskning av det statliga stödet till Tåg i Bergslagen inför den nya upphandlingen som ska gälla från nästa år. Något som flera har tolkat som dödsstöten för tågprojektet.

Men nu är alltså tongångarna mycket mer positiva.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons