Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extrakontroller av kött efter salmonellalarmet

Annons

Hemköp har ett nära samarbete med köttjätten Swedish Meat, som har infört extrakontroller på alla sina hanteringsterminaler.

Alla Hemköps butiker, inklusive dem i Ludvika, berörs av den utökade kontrollen. Men från Hemköps sida har man förtroende för leverantörerna och menar att de smittade gårdarna är inringade.

Miljö- och hälsoskyddsinspektör Thommy Falk i Ludvika menar att det främst är veterinärernas regelbundna provtagningar på styckesanläggningar och slakterier som ska säkerställa att köttet inte smittats av salmonella.

- Vi miljö- och hälsoskyddsinspektörer i Ludvika gör omkring hundra stickprov om året, men det handlar mest om restauranger, säger Falk.

- Butikerna har bättre kontroll på sina varor genom underleverantörerna. När vi tar prov på deras kött är det oftast det butikshanterade köttet vi kontrollerar.

Thommy Falk menar att man måste lita på systemet. Jämfört med Mellan- och Sydeuropa är kontrollen hård i Sverige.

- Här destrueras hela djurbesättningar om man upptäcker salmonella i köttet. Det görs inte i övriga EU.

Enligt miljö- och hälsoskyddsinspektör Christina Wikman finns det ingen större risk att smittan sprids till djur i Ludvikaområdet eftersom det varken finns anläggningar för grisuppfödning eller produktion av djurfoder i här.

- Ludvika är ingen djurkommun, säger Christina Wikman.

LOVE SVENSSON

Mer läsning

Annons