Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extra anslag begärs till att återinföra flitpengen

Annons

Flitpengen drogs i mitten av fjolåret in av vård- och omsorgsnämnden av besparingsskäl och i december krävde fullmäktige att den återinförs inom den budgetram som fullmäktige beslutade.

Det var hårda ord i fullmäktige om besparingen på en av de svagaste grupperna i samhället.

I februari trotsade nämnden för första gången och man beslutade att begära ett förtydligande av kommunstyrelsen.

Svaret från ledande politiker var rappt, det var bara att rätta sig efter fullmäktiges beslut.

I dag möts vård och omsorgsnämnden igen, inte för att besluta om att återinföra flitpengen utan för att begära nya pengar "för att kunna finansiera habiliteringsersättningens återinförande".

Tjänstemannautredningen konstaterar att det finns 65 personer inom daglig verksamhet i åldrarna 22 till 69 år som omfattas av flitpengen. Om återinförandet ska vara i storleksordningen som 2004 innebär det en kostnad på 418 000 kronor per år.

Nämndens utredning avslöjar också att den normala ersättningsnivån i de kommuner som har flitpeng är 40 kronor per dag.

Ludvikas avskaffade flitpeng var på 35 kronor för dem som arbetade heldag och 25 kronor för halvdagsjobb.

Oppositionsledaren Bengt Andersson (m) vill inte ge nämnden mer smäll på fingrarna offentligt innan de fattat sitt beslut:

- Tänker de begära extrapengar?. Jaha, då får vi syna om de har några bra argument. Fullmäktige sa att ersättningen skulle återinföras inom den givna budgeten. Så nu är de upp till dem att redovisa motiv för extra pengar.

Vänsterns Sten G Johansson säger sig bli mycket förvånad över förslaget.

- Det här trodde jag var utagerat för länge sedan. Fullmäktige var tydliga i sitt beslut om att pengen skulle återinföras i den angivna budgeten för 2005.

- Jag inser naturligtvis att alla nämnder och förvaltingar är ute efter att komma åt lite mer pengar. Men i den här frågan har vi varit tydliga och det förvånar mig att nämnden inte fått ordning på den här saken redan för länge sedan, säger Sten G Johansson

BO JOFFER

Mer läsning

Annons