Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Explosionslarm i Borlänge

Annons

Fastigheterna i närheten av biblioteket i Borlänge började evakueras strax efter klockan tre på eftermiddagen. Husen längs Borganäsvägen och kring Sveatorget utrymdes på grund av den explosionsrisk som fortfarande råder efter biblioteksbranden.

Vid fyratiden på eftermiddagen uttökades avspärrningarna och Dansstudion vid Målargatan utrymdes. De barn som då befann sig i lokalerna skjutsades i ambulanser till Maximteatern.

Gastuber hettades upp i samband med branden, och eftersom explosionsrisk förelåg spärrade en 300 meter stor radie kring området av.

Enligt räddningsledningen är det två gastuber, en fylld med acetylen och den andra med syrgas, som har hettats upp i samband med branden.

Båda tuberna kyldes ned en gång direkt.

– Vi kommer påbörja en andra nedkylning av tuberna klockan kvart över fyra, sa räddningsledare Rune Mases till tidningen vid fyratiden på eftermiddagen.

Branden i biblioteket startade enligt räddningsledningen i ett fläktrum där byggarbete pågått. Det gick också relativt snabbt att släcka den.

– Vi har också varit inne i biblioteket för att kontrollera, och det ska inte vara några större problem med rökskador där inne, säger Rune Mases.

Ett stort antal brandfordon, ambulanser och polisbilar stod under eftermiddagen i beredskap i centrala Borlänge.

Klockan tio i fem på eftermiddagen kunde brandmän konstatera att försöken att kyla gastuberna lyckats. Räddningsledningen meddelade då att risken för explosion var över, och att man räknade med att fira ned gastuberna och plocka bort avspärrningarna inom någon halvtimme.

Mer läsning

Annons