Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Explosion av klamydia

Annons

Antalet fall av klamydia ökar i Sverige. Siffran har stigit konstant sedan 1997, varav 10,7 procent under första halvåret i år jämfört med samma period förra året.

I Smedjebacken kan man tala om en explosion. Antalet fall var nämligen under det första halvåret 17, mot 2 samma period föregående år.

I Ludvika har antalet anmälda fall ökat något, från 25 förra året till 29 i år.

- Dalarna har tidigare hållit sig på en jämn nivå, men mellan 2000 och 2001 steg siffran från 528 till 653, säger Bodil Petersén på smittskyddsenheten i Falun.

Hon berättar att folkhälsoinstitutet har öronmärkt pengar som ska gå till projekt inriktade mot könssjukdomar. I Dalarna inleddes ett sådant i våras.

- Klamydia är en samhällsfarlig sjukdom, som enligt smittskyddslagen är anmälningspliktig. I värsta fall kan den hos kvinnor leda till äggledarinflammation. Den i sin tur kan göra att man inte kan få barn.

Kondom är det bästa sättet att skydda sig mot klamydia.

Lena Törnqvist, avdelningsföreståndare på Ludvika Norra vårdcentral, tror att det saknas information.

- Under en period var vi väldigt flitiga med kampanjer. Nu kanske man tror att faran är över, men så är det uppenbarligen inte.

Hon anser att hälsoplanerare, skolor och ungdomsmottagningar har ett delat ansvar och måste fortsätta gå ut med information.

Åldersmässigt är gruppen 20-24 år överrepresenterad i statistiken. Den står för nästan en fjärdedel av de rapporterade fallen i Sverige.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons